Pošlji E-pošto

Ponedeljek 13:30-19:00, Torek 08:00-19:00, Sreda 13:30-19:00, Četrtek 15:00-19:00, Petek 13:00-19:00

 

Prihajajo gostje natisni E-pošta
Četrtek, 04 December 2008 14:50

Dvanajst jih je. Eden je lepši kot drugi in vsak zase je nekaj posebnega. Zdi se, kot da jih poznam, pa vendarle so tujci. Če zamižim, jih lahko vidim, kako trkajo na moja vrata in prinašajo darila.

Prvi bo prišel gospod Januar

Mogoče bo komu prinesel drzne sanje, drugačne načrte in poti v neznano. Ta gost vedno preseneti s kakšno pogumno idejo, vendarle je mnogi ne upajo uresničiti. Škoda, ker tako nikoli ne izvedo, kaj bi bilo, če bi bilo... Prav tako je radodaren z zimskimi užitki, vendarle le za tiste, ki se ne bojijo mraza. Pa še nečesa nikdar ne pozabi. Podarja nam nove, nepopisane liste in nam pravi: ne oziraj se nazaj, glej naprej. Pusti krivice in ne vlači s seboj starih zamer.

In za njim hiti Februar

Mladenič praznuje Valentinovo in dnevi so daljši. To se pozna po povečanem številu nasmeškov, ki so kot nalašč za ta čas. Ne skoparite z njimi, sploh, če delate z ljudmi. No, tudi nasmešek v ogledalu je zaželen v zgodnjem jutru. Naj vas iz ogledala gleda nekdo, ki vas ima zares rad. Pa še nekaj ima rad februar. Maske in maske in maske. Takšne za en dan, druge za občasna srečanja in tretje, ki jih nosimo za vedno. Kako naporno. Koliko energije izgubimo samo za to, da se pretvarjamo?

Dobrodošel pomladni Marec

Čas, ki prinaša toplejše dni in misli na mame. Ženske že zdavnaj nismo več iste kot takrat, ko nam je bil posvečen en dan. Ja, dobile smo volilno pravico in enakopravnost je doživela svoj razcvet. Hkrati pa smo se pustile zasužnjiti lepotnim idealom, modelu superženske in ženemo se do onemoglosti, da bi nas v poslu opazili. Razvajeni otroci so sad preveč čutečih mam in nasilni mulci so produkt odsotnih mam? Živele ženske, prvi predpražnik vsake družine. Naj bo vsak dan vaš dan, če še zmorete.

Ups, norčavi April

Povej mi, ali si dovoliš uživati in povem ti, koliko je vredno tvoje življenje. April je mesec, ki me spominja na otroke, na razigranost, na igro, na prve piknike v travi. Ne odlašajmo z lepimi stvarmi. Za to, da si privoščimo šepetanje pod odejo in obmetavanje z blazinami ne potrebujemo vsega dneva, ampak nekaj minut. So pa prav minute užitka tiste, ki pogosto določajo kakšen bo naš dan. Naj vas vodi april in dovolite si takšne trenutke, zaradi katerih se splača živeti.

Moj najlepši mesec je Maj...

Naj bo vsaka beseda vaša zgodba. Objem. Sonce. Iskrice v očeh. Čarovnija. Držanje za roke. Obljuba. Utrip srca. Mislim nate. Bližina. Eno. Marjetice. Tišina. Čas zate. Lepa si. Midva. Varnost. Zaupanje. Trave. Veter. Ustavljen trenutek. Srčni tat. Princ in žaba. Princeska in zmaj. In še in še. Maj je ustvarjen za zaljubljence. Odvijmo majska darila pa čeprav ne verjamemo več vanje. Ljubezen ima rada pogumne ljudi. 

Prihaja gospodič Junij

Je takšen mali gizdalin, ki obožuje frfotajoča krila in brezskrbno življenje. Vzemimo vsaj sladoled, če že skrbi ne moremo izbrisati. Junij je mesec, ki se nahaja nekje na sredini poti, zato je še kako primeren za postavljanje vprašanj. Je tole res tisto, kar si želim? Me moja dejanja vodijo k cilju? Kaj me omejuje, da ne sežem dlje? Kako naj olajšam breme vsakdanjih dni? Me rutina ubija? Naj skočim in tvegam? Važna so vprašanja. Za odgovore imamo še dovolj časa.

Ko potrka Julij

Prav rada bi ta mesec razglasila za mesec poslušanja. Če se že ustavimo in počasneje zadihamo, nikar ne rinimo takoj v nove obveznosti in pomembne funkcije. Naučimo se najprej poslušati. Bomo presenečeni ugotovili, da ne znamo biti tiho? Nič hudega. Poletni čas nam ponuja obilo kotičkov v naravi, kjer bomo spet lahko slišali svoj utrip srca. Če nam bo sreča naklonjena pa bomo izvedeli še kaj več. Le ušesa strenirajmo na njihovo funkcijo. Utegne se namreč zgoditi, da bodo postala zakrneli organ... če jih ne bomo uporabljali.

Gospod Avgust, si srečal moje prijatelje?

Pokaži nam pot do naših starih prijateljev. Ko bomo ob čevapčičih obujali spomine, bomo vedeli da smo povezani in nismo sami. Prijateljstvo je vredno vsakega truda in vsake minute, vendar se ne zanašajmo na njegovo samoumevnost. Prijatelji prihajajo in odhajajo. Pravi prijatelji pustijo sledi v naših srcih in zaradi njih smo boljši ljudje. Zato nikar ne trgajmo prijateljskih nitk, ampak jih rajši tkejmo.

September, kralj med meseci

Ima vse, kar premorejo veliki. Okus po počitnicah, resne začetke in učenje. Imamo še toliko moči, da se ponovno zaženemo in plavamo. Od daleč se že vidi konec leta. Zato je ta mesec več kot primeren za vrlino, ki se ji reče vztrajnost. Ne iščimo bližnjic, ampak si dobro oglejmo poti. Želim vam, da bi izbirali prave smeri in ne bi obupali, tudi če jih zgrešite.

Bogati Oktober

Kadar je življenje radodarno ne pozabimo na zahvalo. Se bomo znali zahvaliti ali se bomo zmrdovali kot razvajeni otroci? Oktobru je zadosti ena sama beseda. Hvala.

Gospod November

Nam pokaže našo minljivost, zato ga nekateri ne marajo. Mogoče je vseeno dobro, da nismo nesmrtni. Si lahko zamislite, kaj bi naredili iz tega sveta? Če bi hoteli narediti raj, potem bi morali použiti še veliko količino strpnosti in sočutja. Še prej pa bi se morali naučiti deliti. Skratka morali bi seči daleč nazaj, še preden je laž postala pravilo in denar sveta vladar. Naj nas mesec spomni, da je življenje prekratko, da bi ga zapravljali.

Ko pride December

Se svet ne ustavi. Le lučke prižgemo, da izgleda lepši in bolj prijazen. To je mesec, ki hoče imeti odgovore. O preživelem času, o neizpolnjenih sanjah, o bilanci naših odnosov, o grafu naše rasti. V tem mesecu je dovoljeno goljufati. Lahko si privoščimo kup izgovorov, zakaj nam ni uspelo. Ko odbije polnoč, pa le odklenimo vrata. Prihajajo gostje in nam nosijo darila. Dvanajst jih je...

 

Damjana Šmid, članek je bil objavljen v 7D, december 2005

 


damjana1
         Damjana Šmid

Prisotni 2 gostov .
mod_vvisit_counterDanes21
mod_vvisit_counterVčeraj48
mod_vvisit_counterSkupaj91429