Pošlji E-pošto

Ponedeljek 13:30-19:00, Torek 08:00-19:00, Sreda 13:30-19:00, Četrtek 15:00-19:00, Petek 13:00-19:00

 

Pripravljeni, na štartu, zdaj! natisni E-pošta
Ponedeljek, 22 Februar 2010 18:59

Pripravljeni, na štartu, zdaj!

Brhke gimnazijke v športni opremi skočijo iz taxi -ja, ki parkira na vrhu hriba. Gredo do označenega drevesa in vpišejo svojo prisotnost v zvezek. Danes imajo športni dan.  Hihitajoč se spet usedejo  v taxi in se odpeljejo nazaj v mesto. Na koncu poti vsaka prispeva nekaj evrov in obveznost je za njih opravljena. Sledi kapučinček in ogled modnih trgovin. Kdo vendarle si želi imeti na sebi preznojeno majico in skuštrane lase?

 Opravičilo

Spoštovani učitelj športne vzgoje. Prosim, če opravičite mojega sina Mihca vseh naporov pri športni vzgoji. Kot kaže je prehlajen, saj je včeraj dvakrat zakašljal in enkrat posmrkal. Ne bi želela, da se mu stanje poslabša, ker je zelo občutljiv otrok. Telovaditi bo začel, ko se bo njegovo zdravstveno stanje izboljšalo. Tudi sicer bi vas prosila za več obzirnosti pri športni vzgoji, saj sin večkrat potoži, da mu dajete preveliko fizično obremenitev in pretežke vaje. Prav tako menda zahtevate popolno športno opremo, ki jo zaradi številnih skrbi večkrat pozabi doma. Sprašujem se, ali je vse to prav in v skladu s šolskim zakonom. Otroci so dandanes preveč utrujeni in ne potrebujejo toliko napornega gibanja. Da ne pozabim, opravičujem ga tudi za športni dan, ki bo prihodnji teden, ker takrat še ne bo zdrav. Hvala za razumevanje. Zaskrbljena mama iz družine, kjer ne marajo športa.

No, zgornje opravičilo je napisano malo za šalo, malo pa zares. Dandanes so opravičila za športno udejstvovanje dokaj pogosta zadeva in ne vedno upravičena. Otroci in mladostniki se poslužujejo vseh sredstev, ki jih imajo na voljo, da se izognejo premagovanju napora. Starši vse preradi sežejo po listu papirja, na katerega napišejo opravičilo ali pa ga z malo iznajdljivosti  otroci dobijo pri zdravniku. Takšna potuha pa je slaba popotnica za otroka, ki se mora v svojem življenju srečati tudi z vsem tistim, kar mu ni najbolj po volji. Le kako se bo, če se mu pa še kilometra ne ljubi preteči?

Čar preznojene majice

Privlačnost športa je v premagovanju izzivov, ki nam jih posamezni šport ponuja. Ni  športa, ki ne bi nekaj zahteval od človeka. Še za surfanje na internetu je potrebno migati s prsti... No, da ne bo pomote - to ni šport. Premagovanje ovir, pot proti cilju, preverjanje svojih zmogljivosti, vztrajanje in učenje so spretnosti, ki jih pridobivamo z gibanjem. Ko si pred seboj zamislimo svoj cilj in ga dosežemo pa dobi preznojena majica čar zadovoljenih potreb.  Polna je naša čaša pomembnosti in moči, kajti premagali smo sebe ali svojega nasprotnika v igri.  Počutimo se priljubljene in aplavz na tribuni je kot balzam za boleče mišice. Svoboda je na naši strani, saj prav športnik v vsakem trenutku izbira med pravilnimi ali napačnimi odločitvami. Tako skupaj z odločitvami prenaša tudi bolj ali manj prijetne posledice. No, kadar naši športniki zmagujejo smo vsi zmagovalci. Ko so poraženi, so sami. Vsak šport nudi izjemno koristne izkušnje zmagovalcem in poražencem. Mlajši kot so udeleženci, več usmerjanja in pomoči potrebujejo pri predelovanju teh izkušenj. Kajti otroci si pogosto predstavljajo samo filmske podobe zmagovalcev, manj pa so jim znani porazi in odrekanja. Prenekateri fantič bi bil rad Jure Košir, ne ljubi pa se vsakemu vstajati ob petih in zmrzovati na snegu. Starši večkrat potožijo, da se otroci vpišejo k športnim dejavnostim in po dveh treningih opustijo svoj namen. Razočarani so, ker ugotovijo, da jim manjka še veliko korakov do stopničk v svetovnem pokalu. Kaj storiti, kadar otrok ne vztraja pri izbranem športu? Nekateri starši še naprej spodbujajo otroke, drugi padejo na izpitu vztrajnosti skupaj z njimi, tretji jim dajo nekaj časa ali vadijo skupaj z njimi. V vsakem primeru moramo dobro poznati otroka, da lahko svetujemo. Kakšna so njegova pričakovanja in koliko mu šport pomeni? Je to zares njegova želja ali so mogoče nedoživete sanje njegovih staršev? Mu je pretežko breme tekmovanja? Potrebuje več spodbude ali mu manjka prostega časa?

Zdrav duh v zdravi družini

Preden se odpravim na bližnji hribček imam vedno nekaj izgovorov na zalogi, zakaj ne bi šla. Običajno se najde kakšen pametnejši opravek, ki bi ga bilo potrebno nujno postoriti. Vendarle vem, da vse lahko počaka in po nekaj korakih začutim, kako kri po žilah hitreje steče. Problemi so videti rešljivi in veverica na drevesu mi sporoča, da je življenje lepo. Vsaka celica dobi ravno toliko kisika, da zmore svoj napor in tako si telo želi vedno več gibanja. Zmernost je dobrodošla tudi pri športu in vsakdo naj bi vedel, koliko, kdaj in zakaj mu neka aktivnost ustreza. Prav tako je s ponujanjem različnih športnih udejstvovanj otrokom. Naloga staršev je, da otroku pokažemo čim več aktivnosti, da spozna različne športe in se tako lažje odloči. Bolj kot siljenje k treniranju bo otroku pomagala spodbuda staršev in njihov odnos do športa. Tudi tukaj velja zgled in bolj slabo kaže tistim staršem, ki s prstom žugajo, naj se »mularija malce zmiga«, sami pa ležijo na kavču, kot nasedli kiti...  Ne samo šport, tudi ostale zdrave navade v družini pripomorejo k temu, da otroci že v rosni mladosti pridobijo dobre temelje za vse življenje. Zato jim z navajanjem na zdravo prehrano in na gibanje dajemo dragoceno darilo. Poskrbimo, da bo rekreacija v družini zabavna in sproščujoča dejavnost pri kateri bo vsak užival na svoj način. V mislih imejmo dejstvo, da so gibalno aktivni otroci veliko bolj kos psihofizičnim obremenitvam, kot njihovi vrstniki, ki se ne ukvarjajo z gibanjem. Izkoristimo proste minute in se skupaj zapodimo ven, na svež zrak. Na zalogi imejmo nekaj gibalnih pripomočkov, vsaj kakšno žogo, kolebnico ali loparje. Naučimo otroke tudi pravil pri športu.  Vsako pravilo, ki ga otrok obvlada pomeni korak naprej v njegovem razvoju. Ko pa se začne otrok resneje ukvarjati s športom, bodimo njegovi zvesti navijači in spodbujevalci. Ne pozabimo, da je samo otrok, ki poleg treninga potrebuje še topel dom, jasne meje, igro, varnost in otroštvo.

 Damjana Šmid, objavljeno v 7D, novembra 2005

 


damjana1
         Damjana Šmid

Prisotni 4 gostov .
mod_vvisit_counterDanes21
mod_vvisit_counterVčeraj48
mod_vvisit_counterSkupaj91429